Förstasidan Ekonomi&Finans Industri&Entreprenör IT&Media Samhälle Sport&Nöje Karriär Kuriosa Börsen idag

Lars Calmfors

…nationalekonom och kritiker till fackens rätt till sympatiåtgärder. Nu har det lettiska byggbolaget i Vaxholm, L & P Baltic Bygg gått i konkurs med anledningen av blockaden, är det dags att lagstifta bort fackens rätt till sympatiåtgärder?

Lars Calmfors
Lars Calmfors
– Jag tycker det är något man bör fundera över. Som det nu är tycker jag rätten till sympatiåtgärder ger facken för mycket makt. I länder som till exempel Frankrike, Storbritannien och Portugal är det bara de anställda som har rätt att gå ut i strejk. Istället så har man lagstadgat om minimilöner.

Är lagstadgade minimilöner en väg att gå?
– Ja, det vore ju en tredje väg. Statlig minimilön skulle visserligen vara högre än den lön som skulle sättas om den var helt konkurrensutsatt. Men det har visat sig att minimilöner har fått en väldigt liten negativ effekt för de länder som infört det. Men det är nog politiskt svårt i Sverige. Här säger man att svenska staten bara ställer till det om den blandar sig in i lönefrågan. Lönebildningen ska skötas av arbetsmarknaden.

Var blockaden mot det lettiska byggbolaget förenligt med EU:s lagstiftning?
– Det är i alla fall vad juristerna säger. Det omtalade tjänstedirektivet har inte antagits ännu.

Kommer det att antas?
– Under det senaste toppmötet den 10 mars riktades mycket kritik mot tjänstedirektivet. Kommissionen har nu sagt att det måste omarbetas kraftigt.

Av vilken orsak backar kommissionen i den här frågan?
– För att försöka förhindra den här typen av konkurrens. Det finns starka väljargrupper i de större EU-länderna som protesterar och som är rädda att förlora sina jobb. Och det är klart, öppnar man upp för utländska entreprenörer kommer det att få en gigantisk effekt på till exempel byggarbetares löner.

Vad anser du själv om att utsätta tjänstesektorn för helt fri konkurrens?
– Om man skulle få maximal vinst på handel, då skulle man öppna upp så mycket som möjligt. Å andra sidan finns det enskilda grupper som i så fall inte skulle kompenseras för detta. Möjligen finns det något som heter för snabb omställning till frihandel. Vi bör kanske göra det lite långsammare.

Vad är din prognos för tjänstedirektivet?
– Det kommer att skrivas om. Det kommer även fortsättningsvis att vara tillåtet att vidta stridsåtgärder i Sverige samt att hävda en minimilön i de länder där det för närvarande är lagstiftat.

Annelie Östlund
08-54587131
annelie.ostlund@realtid.se

 Tillbaka
Skriv ut artikeln Kommentera artikeln Tipsa om artikeln
eniro.se

Realtid.ses nyhetsbrev

Niclas Kindvall:
Niclas-Kindwall2_W_f.jpg

Vem vill du se som småföretagarminister?

Gunvor Engström
Salvatore Grimaldi
Michael Treschow
Johan Staël von Holstein
Carl Bennet
Björn Rosengren
Maud Olofsson
Mona Sahlin
Ylva Johansson
Anna Maria Corazza Bildt
Göran Johnsson (Metalls ordf)
Barsebäck släcks
med lagbrott
Barseback_PrbTobiasRostlund140.jpg
Staffan Dahlgren:
Jonas Wiwen-Nilsson
Beckham sparar
med drottningen
Becks_PrbChrisSimon140.jpg
SM i ekonomi avgjort!
Buckla
Gnosjöupproret

Sök på Realtid.seKontakt: redaktionen@realtid.se